Därför tycker jag att skolan suger

En sak som gör mig irriterad är skolsystemet och hur det är uppbyggt. Man säger att skolan är en demokrati även fast det bara är lärarna och rektorn som bestämmer. Allt handlar om betyg och det är en ständig press. Både i grundskolan och gymnasiet hör man hela tiden att ”får ni inte bra betyg så kommer ni inte kunna bli någonting”. Den psykiska ohälsan stiger i statistiken. Barn och ungdomar är stressade ständigt. Många ger upp för att de inte klarar av stressen och orkar tillslut inte ens försöka. Många får ofta inte den hjälp man behöver, istället får man en ”stämpel” av läraren som den ”jobbiga, pratiga, okoncentrerade eleven” och låter det vara istället för att agera.

På grundskolan så finns det alltid de elever som är jobbiga, vissa är nästan obehagliga och man kan ibland känna sig otrygg när man har en sådan elev i klassen, men läraren struntar oftast i detta och låtsas som ingenting. Lärarna känns ganska så oseriösa och låter de som har det lätt i skolan få hjälp för att bli bättre, medan de som har det lite svårare ofta inte tas lika seriöst och på det sättet glöms bort för att de ”duktiga” eleverna står i centrum. Jag syftar på min gamla skola, Olaus Petri skolan, där de är riktigt duktiga på detta.

Gymnasiet är mer ”seriöst” och man väljer oftast den linjen som verkar mest intressant och ”minst tråkig”. Jag trodde gymnasiet skulle bli bättre än grundskolan. 2015 så började jag ettan på naturlinjen och det var kul till en början tills jag blev sjuk några dagar och hamnade efter, då tappade jag motivationen ganska rejält eftersom att det var ett ganska högt tempo. Det händer ju ibland att man har valt fel linje och får byta till något annat som verkar mer intressant. Det jag hatade mest med naturlinjen var människorna som gick där. Många ska vara så ”duktiga” hela tiden, det är mycket fjäskande för lärarna och tillslut märkte jag att eleverna började stöta ut de i gänget som inte var lika jätteroliga som dem. Så om jag tänker efter så vet jag inte vad som var värst, grundskolan eller gymnasiet.

Nu går jag Sam istället och trivs mycket bättre. Men det är mycket stress och press, speciellt för mig som inte är jätteintresserad av de flesta av ämnena och därmed inte kan prestera lika bra för att motivationen inte riktigt finns där. Det är hela tiden press för betygen och stress att man måste hinna lämna in allt i tid. Man har hela tiden saker att göra i alla ämnen – samtidigt. Detta gör att man inte kan fokusera på en sak i taget utan måste göra allt snabbt för att hinna bli klar och då får man inte lika bra resultat som man kanske kunde fått annars. Man kämpar och kämpar och bryts successivt ned. Vem tar ansvaret för detta egentligen och när ska man börja ta tag i det?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s