Machokulturen

Machokultur är ett ord/uttryck man hört många gånger, men många vet tyvärr inte vad det innebär. Det är viktigt att man har koll på sådana viktiga saker om man vill göra en förändring i samhället. Enkelt förklarat är machokultur att män ska följa en viss norm, att de inte ska visa känslor, inte visa sig svaga, att de ska vara självsäkra och kaxiga, vara snygga enligt normen för vad en ”snygg” kille är och att det är ”okej” att slåss om det blir bråk, eftersom att killar alltid ska visa sig starka och överlägsna. Detta är ett problem då det medför att enligt statistiken begår fler män självmord varje år än kvinnor, en anledning till detta kan bland annat vara att det är olika mellan könen hur det pratas om känslor och hur man mår. Man kan ju själv observera hur det är runt om oss. Vilka är det som oftast hamnar i slagsmål? Vilka är det som våldtar tjejer? Vilka är det som tjänar mest pengar? Jag tror nog alla vet svaren på detta. Kvinnor blir också lidande av detta då de hamnar i underläge och att männen i många fall kommer först och får en del försprång i livet för att de anses mer smarta och starka. Förr var det kvinnorna som ansvarade för hemmet och barnen medan männen försörjde familjen. Det har ändrats och förändrats genom tiderna men mycket av det gamla är fortfarande kvar då många fortfarande anser det är ”skillnad” på könen och det är som en oskriven regel, även om få vill erkänna det. Väldigt få män i jämförelse med kvinnor söker hjälp för sina psykiska besvär, detta påverkas inte bara av männen själva, utan även ut i samhället. Om man mår dåligt kan man bli utåtagerande och där kommer machokulturen in igen. Vilka anses som de ”svaga” i samhället och vilka får ofta ta skit på grund av detta? Det är som ett ont kretslopp som inte lär försvinna i första taget, vilket är synd.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s